Xpert Eleven
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.


Chicos del Inferno
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Partea VIII -Povestea primului titlu!

In jos 
AutorMesaj
Zinedine5Zidane
Admin
Admin
Zinedine5Zidane


Numarul mesajelor : 1416
Varsta : 100
Localizare : In Romania :)
Data de inscriere : 04/09/2008

Partea VIII -Povestea primului titlu! Empty
MesajSubiect: Partea VIII -Povestea primului titlu!   Partea VIII -Povestea primului titlu! Icon_minitimeVin Sept 12, 2008 4:15 pm

SPECIAL / Valentin Stanescu - Zimbrul

A fost unul dintre cele mai pitorești personaje din fotbalul românesc. Și, probabil, cel mai iubit antrenor. Pentru că, mucalit fiind, deținea arta de a transforma efortul în plăcere. A lăsat în urmă o amintire de neșters și o voce baritonală unică. Vocea lui Valentin (Tinel) Stănescu.

Zis și „Reglement”
Aspectul fizic si căutătura cumva fioroasă i-au adus lui Tinel Stănescu apelativul de „Zimbrul”. Îl amuza și îl accepta cu plăcere. Apropiații săi știu însă că se înfuria cînd i se spunea „Reglement”! I se trăgea de pe băncile liceului „Profesorii asociați”, unul din lăcașurile particulare de învățămînt din Capitală. Acolo cartea era carte și disciplina, disciplină! Așa se face că la prima întîlnire cu tovarășii săi de gașcă din Parcul Carol, în apropierea căruia locuia, Tinel le-a mărturisit îngrijorat că „au ăștia de la școală un reglement care te obligă să porți uniformă, șapcă și număr pe mînecă”. „Reglemet” i-a rămas numele, chiar dacă apoi, toată viața, a pronunțat corect, regulament!
Cu fotbalul a început de mic.

În vara lui 1933, la doar 11 ani (născut pe 20 noiembrie 1922), s-a prezentat la clubul Olympia București, unde a activat pe toată durata junioratului. Devenit senior, a jucat pe rînd la Malaxa Tohani, Sportul Studențesc, Carmen București. Transferul la Rapid a fost ultimul din carieră, dar și cel mai important, numele său rămînînd legat de cel al echipei giuleștene. S-a retras în plină glorie, după ce apărase și buturile echipei naționale, în cinci partide.

„... mă omoară ăla!”
Portar cu foarte bune calități fizice și specifice postului, Valentin Stănescu a rămas proverbial pentru teama de loviturile libere executate din afara careului. Istoria spune că, într-o partidă cu naționala Slovaciei, desfășurată în Giulești, în 1947, îngrijorat de forța șutului fundașului Vedral, Tinel striga disperat coechipierilor săi: „Faceți zid, că mă omoară ăla!”. Vocea sa baritonală s-a auzit pe întregul stadion, dar rugămintea nu i-a fost de mare folos, primind în acea partidă nu mai puțin de șase goluri!
A rămas însă în amintirea iubitorilor de fotbal ca un portar curajos, tehnic și spectaculos deopotrivă, sigur și eficient în intervenții. S-a retras însă devreme din activitatea competițională, la doar 30 de ani, dedicîndu-se antrenoratului.

Trup și suflet
Ca antrenor, Valentin Stănescu a fost extrem de iubit de jucători, indiferent de echipele pe a căror bancă tehnică a stat. Fiind foarte apropiat de jucători, trup și suflet dăruit echipei, Tinel Stănescu era un excelent creator de atmosferă. O glumă, un banc, un îndemn hazliu transformau cele mai grele ședințe de pregătire în ceasuri de reală plăcere. Timpul zbura, iar efortul trecea neobservat!
Și-a început cariera de tehnician la echipe mici. A fost mai întîi Locomotiva MCF București, preluată în 1953, apoi Dunărea Giurgiu din 1955 și Unirea Focșani, pentru sezonul ’58-’59. De echipa vrînceană îl leagă o întîmplare hazlie, ca multe altele din viața sa.
O partidă pierdută pe teren propriu în fața Prahovei Ploiești, contracandidată la retrogradare, a avut un deznodămînt neașteptat pentru „Zimbru”. Bănuind un „blat”, spectatorii furioși l-au alergat cîteva sute de metri pe un cîmp din vecinătate, iar Tinel a scăpat urcîndu-se în trenul care tocmai sosea în gara aflată în apropiere. Nu s-a mai întors la echipă și nu a mai trecut niciodată prin oraș!

După acest rodaj, Valentin Stănescu și-a încercat norocul în marea performanță promovînd în primul eșalon pe Metalul Tîrgoviște, echipă pe care a pregătit-o în perioada 1959-1963. Revenit în Giulești ca tehnician, a reușit, pe parcursul următoarelor cinci sezoane, să cîștige de două ori Cupa Balcanică și, în 1967, să facă fericită întreaga suflare vișinie prin adjudecarea primului titlu național din lunga istorie rapidistă.

Maestrul promovărilor
Plecat în 1968 pe meleaguri brașovene, „Zimbrul” a reușit cu Steagul Roșu o nouă promovare în A, revenind apoi, în 1971, în Capitală, la Steaua. Șederea în Ghencea a fost scurtă, întreruptă de numirea pe banca tehnică a echipei naționale. A rezistat doi ani, fiind demis după eșecul echipei olimpice în fața celei similare a Franței (0-4 în deplasare, la Blois).
S-a reîntors în competiția internă, preluînd în 1976 Petrolul Ploiești, echipă pe care a promovat-o în prima divizie. Temperamentul său vulcanic, aflat mereu în căutarea provocărilor, i-a purtat pașii în Bănie, acolo unde a rămas în sezonul ’79-’80, făcîndu-i fericiți pe olteni prin cîștigarea titlului național cu Universitatea Craiova. Succesul l-a readus din nou pe banca tehnică a naționalei, dar a ratat de puțin calificarea la turneul final al CM '82, încheindu-și astfel activitatea la națională, după ce a condus-o în 43 de partide, pe parcursul a cinci ani.
Noul insucces l-a reîntors în campionatul intern, la Dinamo, cu care a cîștigat imediat titlul național, în sezonul ’81-'82. Al treilea, și ultimul din cariera de antrenor.
Prima și marea dragoste, Rapid, l-a chemat lîngă Podul Grant într-un moment în care echipa evolua în eșalonul secund. Mîna măiastră de antrenor a lui Tinel Stănescu s-a văzut imediat, giuleștenii revenind în Divizia A!
Sus In jos
https://cdi-league.forumgratuit.ro
 
Partea VIII -Povestea primului titlu!
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Partea IX -Povestea primului titlu!
» Partea X -Povestea primului titlu!
» Partea XI -Povestea primului titlu!
» Partea I -Povestea primului titlu!
» Partea II -Povestea primului titlu!

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Xpert Eleven :: Rapid 1923 Bucuresti :: Istorie Rapid-
Mergi direct la: