Xpert Eleven
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.


Chicos del Inferno
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Un nume pentru coșmarul rapidiștilor: Arieșul!

In jos 
AutorMesaj
Zinedine5Zidane
Admin
Admin
Zinedine5Zidane


Numarul mesajelor : 1416
Varsta : 100
Localizare : In Romania :)
Data de inscriere : 04/09/2008

Un nume pentru coșmarul rapidiștilor: Arieșul! Empty
MesajSubiect: Un nume pentru coșmarul rapidiștilor: Arieșul!   Un nume pentru coșmarul rapidiștilor: Arieșul! Icon_minitimeJoi Sept 11, 2008 10:06 pm

Marele „tun” al sezonului trebuia să fie recâștigarea Cupei, după 19 ani, chiar dacă, strict cronologic, evenimentele înșiruite mai jos s-au consumat de fapt, în marea lor majoritate, în prima jumătate a sezonului următor!
După ce defilase prin fața divizionarelor A Petrolul și Steagul Roșu și eliminase clar campioana, CCA, Rapid mai avea de trecut ultimul hop, și cel mai ușor la prima vedere, Arieșul Turda, echipă de locul șase într-una din seriile Diviziei B.

În ziua fatidică de 12 noiembrie 1961, Ozon a intrat pe „Republicii” cu un picior beteag, gândind că „și-ntr-un picior” îi poate da gol anonimului (atunci) Vasile Suciu. Michi Mihăilescu și Fănică Filote erau, până și ei, cu gândul la fiesta „de după”, din Giulești…Scorul la pauză, deși la limită (1-0, gol Nae Georgescu), era în grafic și povestea cu buturuga mică părea doar un banc bun. Dar au venit cele două minute de groază, 50 și 51, în care Băluțiu (cine auzise de Băluțiu?) a transformat mai întâi un penalty și a dat apoi lovitura de grație. Ca prin minune, din stadion a răsărit o ceată de turdeni care a început să cânte „Arieșule din B / Să iei Cupa RPR!”. Nimic nu s-a mai legat până la final pentru echipa care pornea ca mare favorită și așa a ajuns Ștefan Wetzer, antrenorul Arieșului (una și aceeași persoană cu „Wetzer II” din apărarea Rapidului, de pe vremea celor șase trofee consecutive), să bea din Cupa Victoriei cot la cot cu Zăhan, Vădan, Luparu, Onacă și Husar. Fotbaliști, închipuiți-vă, care izbuteau ceea ce Titus Ozon a sperat o viață întreagă și n-a fost în stare: să câștige un trofeu al fotbalului românesc!

„Ce noapte groasă, ce noapte grea”

Merită – pentru a epuiza subiectul – să-l ascultăm din nou pe maestrul Vanea Chirilă: „Și a urmat finala. Cea mai dulce – zice-se – dintre finalele posibile. Finala cu... cu... cu... din păcate, trebuie să-i rostesc și numele... Finala cu Arieșul.

Ce-aș putea să vă mai spun despre finala cu Arieșul? Vă aduceți foarte bine aminte. Iar cei mici n-o să mă creadă. De ce? Simplu ca bon-jour: cum poți crede că ai bătut Petrolul, că ai <<executat>> Steagul Roșu cu 5-1 și că ai tăiat asul CCA-ului, ca să pierzi cu Arieșul?

Ce seară tristă a fost cea de 12 noiembrie 1961... Seara finalei noastre cu Arieșul...

... Stăm de aproape o oră în vestiar. Toată lumea tace. De afară se aude un fel de muget. Lumea ne așteaptă. Un copil scăpat printre oamenii de ordine ne spune că se aruncă cu pietre dinspre micul teren de handbal. Dar ce importanță mai are asta? Mă uit la băieți. Stau nemișcați. Privirea lui Nelu Motroc mă înfricoșează. Fruntea lui Fănică Filote s-a zbârcit ca în filmele despre Africa. Fața lui Ozon s-a lungit de parcă ar avea, de la nas în jos, o oglindă măritoare. (Titus e atât de departe cu gândurile încât ține gura deschisă, ca adormiții în tren.) Balint și-a coborât jambierele. Picioarele lui păroase par două târnăcoape sprijinite de lada vestiarului. Nae Georgescu și-a astupat urechile cu palmele și șade aplecat, ca bocitoarele, cu coatele pe genunchi. Ilie Greavu fumează și caută din priviri o scrumieră, deși podeaua e plină de noroi, de cârpe ude, de prosoape murdare. Michi Mihăilescu umblă cu mâinile la spate, fără să se uite la cineva, și se întoarce brusc, ca o marionetă. Toți tac. Am impresia că suntem într-un vagon fără aer, ale cărui uși nu se vor deschide niciodată. Iar de afară se aude mereu mugetul mulțimii.

Pe culoar, râsete. A ieșit Arieșul. Învingătorii noștri se strigă unii pe alții: <<Onaca!>>, <<Husar!>>, <<Pârvule!>>, <<Suciule!>>. Nelu Motroc tresare. L-au izbit numele. Într-un târziu aud vocea de bas a lui Pișta Wetzer, antrenorul Arieșului. Îmi vine să deschid ușa. Să-l înjur pe Pișta, bunul meu prieten, fostul fundaș al Rapidului, care a venit acum o lună la Arieșul, din îndemnul nu știu cărui duh blestemat, numai și numai ca să ne ia nouă Cupa. Și cine? Pișta Wetzer, cel care și-ar fi pus și capul în calea unei tălpi, ca să oprească o minge spre poarta Rapidului...

... Am stat multă vreme în vestiar. Lumea de afară tot nu pleca. Câțiva dintre băieții noștri s-au hotărât să iasă spre Izvor. Au intrat în gang, și-au ridicat gulerele, au traversat trenul pustiu și au urcat spre Uranus.

Abia după trei ore ne-am urnit și noi. Ilie Greavu, Nelu Motroc și cu mine. Deși trecuseră trei ore, ne mai așteptau. Se auzeau voci.

Când am ieșit, însă, pe ușă, au tăcut toți. Se vede că vorbeau fețele noastre. Cineva a strigat <<Rușine!>>, dar nu i-a răspuns nimeni. Am avansat fără să micșorăm pașii. Apoi am auzit un fel de cor: <<Ilie, Nelule... Plecați de la Rapid! E o echipă blestemată!>>.

Pe tot drumul până la poarta de fier am văzut o mulțime de carnete rupte. Erau carnete de membri susținători ai Rapidului.

Am rămas singuri abia pe la Podul Izvor. Am pornit în sus, spre Gambrinus, pe trotuarul pe care urcasem cu treizeci de ani în urmă, dinspre Romcomit, după victoria asupra Ripensiei. Nu se vorbea decât despre finala Cupei. Un grup de tineri, fără favoriți – nu se reconsideraseră încă – l-au recunoscut pe Ilie și n-au scăpat prilejul să ne aplaude, scandând: <<Bravo, Arieșule!>>.

<<Ce noapte groasă, ce noapte grea>>.

A doua zi, dis-de-dimineață, a trebuit să-i găsesc pe toți. Cu telefonul, cu tramvaiul, per pedes. Arieșul ne dispersase ca la bombardament. Iar cu o seară înainte, în vestiar, nimeni nu se gândise că Rapid va trebui să trăiască și a doua zi.

Peste câteva zile am bătut CCA-ul cu 2-1, în campionat. Legea Rapidului trebuia să se împlinească. Titus s-a vindecat ca prin minune, poate datorită otravei picurate în noaptea aceea grea. Titus a jucat de parcă Arieșul nici n-ar fi fost vreodată în București. Iar Balint a dat amândouă golurile din poziții în care m-aș fi prins și eu în joc...”.



TUR ADVERSARUL RETUR

D 0-0 Știința Timișoara 0-0 A

A 3-3 CSMS Iași 1-1 D

A 3-2 CCA București 1-0 D

D 0-2 Steagul Roșu Brașov 1-0 A

A 5-1 Farul Constanța 0-1 D

D 2-1 Corvinul Hunedoara 3-1 A

D 0-0 Dinamo București 2-1 A

A 0-0 Petrolul Ploiești 2-1 D

D 0-2 Minerul Lupeni 3-0 A

A 0-1 Știința Cluj 1-3 D

A 0-0 Progresul București 4-3 D

D 0-1 Dinamo Bacău 3-1 A

A 2-2 UTA Arad 1-4 D



1. CCA 26 17 3 6 61-36 37

------------------------------------------------------------------

3. Rapid 26 11 8 7 37-31 30



Cupa României

Șaisprezecimi

București: Rapid - Metalul București 3-1

Optimi

Constanța: Rapid – Petrolul Ploiești 3-1

Sferturi

Ploiești: Rapid – Steagul Roșu Brașov 5-1

Semifinale

București: Rapid - Steaua 2-0

Finala

București, 12 nov. 1961. Stadion Republicii, ora 14:00. Spectatori: 20.000

Arieșul Turda - Rapid 2-1 (0-1)

Au marcat: Băluțiu (50-11m, 51) / N. Georgescu (24)

Rapid: Dungu – Greavu, Motroc, Macri – Langa, Koszka – Kraus, A. Balint, Ozon, N. Georgescu, Dulgheru (75 Văcaru)



Lotul de jucători: Dungu, Todor - Greavu, Motroc, Macri, Neacșu, Decu - Koszka, N. Georgescu, Bodo, Gherghina - V. Copil III, Ozon, Văcaru, Ion Gh. Ionescu, Ion C. Ion, Balint, Langa, Ion C. Ionescu, Leahevici, Iordache, Vlad

Antrenori: Ion Mihăilescu - Ștefan Filote

Conducerea clubului: Florea Tănăsescu - președinte, Ion Lepădat - președinte secția fotbal, Emil Dobrescu - secretar fotbal, Ion Stănescu, Maxim Tipuriță, Eugen Sipos


(sursa: "Fenomenul Rapid", autor Cristian Costache)
Sus In jos
https://cdi-league.forumgratuit.ro
 
Un nume pentru coșmarul rapidiștilor: Arieșul!
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Xpert Eleven :: Rapid 1923 Bucuresti :: Istorie Rapid-
Mergi direct la: