Xpert Eleven
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.


Chicos del Inferno
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Giuleștiul devine adresa oficială

In jos 
AutorMesaj
Zinedine5Zidane
Admin
Admin
Zinedine5Zidane


Numarul mesajelor : 1416
Varsta : 100
Localizare : In Romania :)
Data de inscriere : 04/09/2008

Giuleștiul devine adresa oficială Empty
MesajSubiect: Giuleștiul devine adresa oficială   Giuleștiul devine adresa oficială Icon_minitimeJoi Sept 11, 2008 9:47 pm

Rapidul termina din nou pe locul doi, ceea ce însemna totuși încă o participare în Cupa Europei Centrale, și aștepta, conform obiceiului, revanșa din Cupă.
De data asta, „ciocnirea” cu Venus n-a mai avut loc în penultimul act, ci chiar în finală. Una care avea să intre în istorie, rămânând unică prin desfășurarea și… întinderea ei. Ea a început primăvara și s-a terminat spre sfârșitul toamnei! Da, au fost necesare patru meciuri, adică 450 de minute de joc, cu prelungiri, pentru departajare.
În 30 aprilie, pe ANEF, a fost 2-2 (2-1, 2-2). În 9 iunie, din nou pe ANEF, iar egal, 4-4 (3-2, 4-4). În 27 octombrie, pe „Giulești”, alt 2-2 (0-0, 1-1). În sfârșit, pe 8 noiembrie 1940, pe ANEF, Rapid - Venus 2-1 (0-0)!
Începuse deja un nou campionat și cele două rivale încă se mai războiau în Cupă, cu toate că se disputaseră și „saisprezecimile” ediției 1940/1941! Mai mult, pe 31 august, între episoadele doi și trei ale finalei, Venus primea vizita Rapidului în campionatul „ediție nouă”, adăugând încă un 0-0 seriei de remize din ultimul act al Cupei.

Presa a ținut și ea aprinsă flacăra disputei, iar statisticienii își ordonau și-și verificau cifrele, care treceau de la un record la altul.
Primele două jocuri ale finalei au fost arbitrate de Emil Kroner, al treilea, de Tică Iliescu, iar ultimul, de Mielu Petrescu. Cele 19 goluri au fost marcate de patru rapidiști și șapte venusiști. Cele mai multe le-a reușit Baratky (cinci), Sipos, D. Gavrilescu, Humis și Fieraru înscriind fiecare câte două.

TUR ADVERSARUL RETUR
A 6-0 Gloria CFR Galați 7-1 D
A 3-2 Unirea Tricolor Buc. 0-0 D
D 1-2 UDR Reșița 1-1 A
D 0-1 FC Carpați Baia Mare 7-3 A
A 2-0 Victoria Cluj 4-0 D
A 3-2 Ripensia Timișoara 1-1 D
D 4-4 Sportul Studențesc Buc. 6-1 A
A 4-0 AMEFA Arad 1-3 D
D 2-2 Venus București 1-1 A
A 4-0 CAM Timișoara 1-4 D
D 2-2 Juventus București 4-1 A

1. Venus 22 14 3 5 59-19 31
2. Rapid 22 11 7 4 64-3l 29

De la începutul Diviziei, în cele șapte campionate consumate până aici, Rapid câștigase o dată seria (dar a pierdut finala) și se clasase de trei ori pe locul doi.
Într-un campionat cu cinci echipe bucureștene și cu Venus campioană, să parcurgem, de curiozitate, și clasamentul (neoficial) interbucureștean al acelei ediții:
Rapid 8 3 5 0 21-13 11
Sportul Studențesc 8 3 4 1 18-17 10
Venus 8 3 2 3 17-10 8
Unirea Tricolor 8 2 3 3 7-14 7
Juventus 8 0 4 4 8-18 4
Și încă o izbândă giuleșteană: Rici Auer, antrenorul-jucător al Rapidului, a devenit golgeter al Diviziei A, cu 21 de goluri marcate.

Cupa României

Șaisprezecimi:
București: Rapid - Socec Lafayette 5-2

Optimi:
Rapid - A.S. Constanța 3-0 (forfait)

Sferturi:
București: Rapid - F.C. Ploiești 2-0

Semifinale:
Brăila: F.C. Brăila – Rapid 0-2

Finala :
București, 30 aprilie 1940. Stadion ANEF, ora 17:45. Spectatori: 15.000
Rapid – Venus 2-2 (2-1,2-2)
Au marcat: Baratky (23), Sipos (34) / Tr. Iordache (42), Ploeșteanu (86)

Rapid: P. Rădulescu - Marton, Lengheriu - Vintilă, Rășinaru, I. Moldoveanu - Sipos, Radu Florian, Baratky, Auer, Bogdan

București, 10 iunie 1940. Stadion ANEF, ora 17:45. Spectatori: 14.000
Venus – Rapid 4-4 (3-2,4-4)
Au marcat: Humis (6, 18), Orza (16), Bodola (51) / D. Gavrilescu (7), Baratky (9), Sipos (61), Auer (77)

Rapid: Negru – Marton, Lengheriu – Vintilă, Rășinaru, I. Moldoveanu – Sipos, D. Gavrilescu, Baratky, Auer, I. Bogdan

București, 27 octombrie 1940. Stadion Giulești, ora 17:45. Spectatori: 12.000
Rapid – Venus 2-2 (0-0,1-1)
Au marcat: Baratky (60, 97) / N. Ene (88), Eisenbeisser (105)

Rapid: Negru – Slivăț, Lengheriu - Vintilă, Rășinaru, I. Moldoveanu - Sipos, I. Bogdan, Baratky, D. Gavrilescu, Auer

București, 9 noiembrie 1940. Stadion ANEF, ora 14:30. Spectatori: 12.000
Venus – Rapid 1-2 (0-0)
Au marcat: Eisenbeisser (85) / Baratky (57), D. Gavrilescu (73)

Rapid: Sadowski – Slivăț, Lengheriu - Vintilă, Rășinaru, I. Moldoveanu - Sipos, I. Bogdan, Baratky, D. Gavrilescu, Jurcă

Lotul de jucători: Sadowski, P. Rădulescu, Negru - Slivăț, Lengheriu, Marton - Vintilă, Rășinaru, Moldoveanu, Costea, Wetzer III - Sipos, Bogdan, Auer, Simko, R. Florian, D. Gavrilescu, Căpușan, Jurcă, Georgescu
Antrenor: Ștefan Auer II
Conducerea clubului: Alfred Fulga, Victor Badiu, Costică Bauer-Ardeleanu

Finală în Cupa Europei Centrale!
Prima victorie românească la Budapesta
Grație locului secund obținut în campionat, Rapid prinsese din nou participarea în Cupa Europei Centrale. Cea de-a doua reprezentantă a noastră, Venus, este eliminată chiar din primul tur de către Beogradski SK, după 0-3 la Belgrad și 0-1 pe ANEF, la București, și echipa giuleșteană rămânea să ducă de una singură cursa europeană. Se vedea treaba că în întâlnirile internaționale Venusul n-avea stofa Rapidului.
Sorții le scot în cale din nou feroviarilor o echipa maghiară, Hungaria Budapesta. Aceasta n-avea valoarea Ujpestului, adversara din 1938, dar ca publicul budapestan abia aștepta răzbunarea. Rapidiștii ar fi preferat-o pe Beogradski, dar asta era soarta...
Budapesta, l6 iunie l940. 15.000 de spectatori luau loc în tribunele stadionului MTK și jubilau la deschiderea scorului de către favoriți. Sipos egala însă pentru Rapid până la pauză și tot el aducea, în partea secundă, o mare victorie a formației bucureștene. Primul succes, de fapt, al unei echipe românești în Ungaria! Cei ce au scris această filă importantă de istorie au fost: P. Rădulescu - Slivăț, Lengheriu - Vintilă, Rășinaru, Moldoveanu - Sipos, Wetzer III, Baratky, D. Gavrilescu, Bogdan
După numai o săptămână a venit returul de pe „ANEF”. Nici n-au apucaseră ungurii să se așeze bine în ghete și același Sipos care învinsese Hungaria la Budapesta deschidea scorul. Era minutul 4 și, până să le treacă oaspeților uluiala, repriza se încheia cu 2-0 pentru Rapid, după golul lui Ionică Bogdan, din minutul 43. Dar cireașa de pe tort a pus-o Giussy Baratky în repriza a doua. Căzut la pământ, în careul ungurilor, și-a aranjat mingea pe vârful ghetei și, cu șpițul, a aruncat-o peste portarul maghiar, care se îndrepta spre el: Rapid - Hungaria 3-0! Echipa a jucat în aceeași alcătuire din tur, singura schimbare fiind apariția antrenorului-jucător Rici Auer în locul lui Dănuț Gavrilescu.
Trecând „en fanfare” de Hungaria, după victorii in ambele meciuri (presa străină a catalogat jocurile Rapidului drept senzaționale), românii urmau să dea piept, în semifinalele competiției, cu Gradjanski Zagreb, o echipă tot atât de populară în Croația precum Rapidul la noi, care avea nouă internaționali în lot.
Calificare prin tragere la sorți!
Pe 30 iunie 1940, Rapid intra pe teren, la Zagreb, fără Sipos (care era croat și jucase chiar la adversarii noștri) și sub presiunea fantastică creată de cei 10.000 de localnici.
Ambele echipe aveau antrenori maghiari: Auer, la noi, Martin Bukossi, la Gradjanski.
Meciul a început prudent, apoi fiecare echipă a încercat atacuri periculoase. Portarul croat a fost mai mereu la post, iar, de cealalată parte, “stâncile” Lengheriu și Slivăț s-au dovedit a fi de netrecut, așa că scorul a rămas până în final ca la început, 0-0. Rapid: P. Rădulescu - Slivăț, Lengheriu – Vintilă, Rășinaru, Moldoveanu - Bogdan, Simko, Baratky, D. Gavrilescu, Auer.
Peste o săptămână (7 iulie 1940), din nou pe ANEF, în fața a 12.000 de spectatori. Tot cu antrenorul Auer în teren, dar de data aceasta și cu Sipos, marele absent din tur, în locul lui Dan Gavrilescu. Ai noștri au dominat teritorial, dar meciul s-a terminat tot fără goluri și banchetul pregătit de giuleșteni s-a amânat.
Pentru desemnarea unei finaliste a fost nevoie de disputarea unui al treilea joc, la Subotica, peste numai două zile. Fără patru titulari (Vintilă, Rășinaru, Sipos și Auer) accidentați, adică "mijlocul" terenului și golgeterul de până atunci (Sipos), Rapidul s-a dus să joace pentru a doua oară în „ograda” adversarului.
Croații s-au năpustit pur și simplu peste români încă din primul minut, când au și deschis scorul prin Zimermancici. Atacurile gazdelor au urmat cu aceeași înverșunare și să-l lăsăm pe Ionică Bogdan să descrie ce a urmat: “Giussy a scos o minge din jumătatea noastră, unde erau opt croați, mi-a trimis-o imediat, fără s-o mai gâdile, eu m-am băgat printre fundașii Brozovici și Belosevici, iar când am ajuns în fața portarului Urh, am făcut o fentă ca să-mi cer scuze și am dat gol. A fost unul dintre golurile mele mari, cum spunea Baratky. Atât de mare, încât a ținut până în minutul 90, apoi a rezistat și în prelungiri și n-a putut fi învins nici măcar la tragerea la sorți”.
Într-adevăr, seara s-a tras la sorți pentru stabilirea finalistei (acesta era regulamentul pe atunci), iar când s-a auzit numele de „Rapid”, reprezentantul oficial al croaților a dat cu căciula de pământ, iar casierul lui Gradjanski a scăpat din mână geanta pregătită pentru recompensarea așteptatei performanțe, banii rostogolindu-se sub masă și pe sub dulapuri. Rapid era în finala cu Ferencvaros! Eroii Giuleștiului se numeau Petrică Rădulescu - Slivăț, Lengheriu – Costea, Wetzer III, Moldoveanu – Radu Florian, Simko, Baratky, Dan Gavrilescu și Ionică Bogdan.
Finală anulată de război
Așadar, după Hungaria și Grajdanski, Rapid, neînvins în cele cinci jocuri de până atunci, urma să joace finala cu Ferencvaros. Numai că nebunia care cuprinsese Europa, cel de-al doilea război mondial, a anulat orice competiție sportivă. „Războaiele” din teren se mutaseră acum pe front, se duceau cu arma în mână, și nu mai existau învingători și învinși, ci morți și supraviețuitori.
Participarea echipelor românești în Cupa Europei Centrale se încheia, astfel, înainte ca Rapid să-și fi împlinit visul, disputarea finalei. Oricum, giuleștenii se detașaseră net față de celelalte două reprezentante ale României:
l. Rapid (două ediții) 9 4 3 2 13–10 11
2. Ripensia (două ediții) 4 1 0 3 9–12 2
3. Venus (trei ediții) 6 1 0 5 6–19 2

Până aici, l938 putea fi considerat drept cel mai performant din istoria Rapidului. Acum, după ce feroviarii ocupaseră locul doi în campionat, câștigaseră Cupa României și ajunseseră până în finala Cupei Europei Centrale, ierarhiile trebuiau modificate. 1940 figura, de acum, pe prima poziție în înșiruirea momentelor de vârf ale clubului din Giulești.
La debutul Diviziei Naționale, cu opt ani în urmă, Ripensia juca peste 30 de meciuri în țară și în străinătate, iar CFR-ul ceva mai mult de l0 partide. Acum, „alb-vișiniii” aveau în palmares 35 de întâlniri oficiale, în trei competiții de anvergură, iar marea Ripensie doar 22. Giuleștenii jucaseră în Divizia A 22 de meciuri, în Cupa României opt, iar în Cupa Europei Centrale cinci, dintre toate acestea reușind să nu piardă decât patru (toate în campionat). Golaverajul general era și el grăitor: 92-44. Rapid devenise poate cea mai puternică grupare românească a momentului și doar titlul național îi mai lipsea din palmares.

(sursa: "Fenomenul Rapid", autor Cristian Costache)
Sus In jos
https://cdi-league.forumgratuit.ro
 
Giuleștiul devine adresa oficială
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Xpert Eleven :: Rapid 1923 Bucuresti :: Istorie Rapid-
Mergi direct la: