Xpert Eleven
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.


Chicos del Inferno
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Duminica în care Rapid a intrat în istorie

In jos 
AutorMesaj
Zinedine5Zidane
Admin
Admin
Zinedine5Zidane


Numarul mesajelor : 1416
Varsta : 100
Localizare : In Romania :)
Data de inscriere : 04/09/2008

Duminica în care Rapid a intrat în istorie Empty
MesajSubiect: Duminica în care Rapid a intrat în istorie   Duminica în care Rapid a intrat în istorie Icon_minitimeJoi Sept 11, 2008 10:12 pm

„În ultimii ani, Rapid a fost una din puținele echipe care au emis idei. În primul rând, feroviarii au respins schema rigidă a lui 4-2-4. Rapid joacă de trei ani 4-4-2, prin grația lui Năsturescu și Codreanu, care au admis să cânte din off, pentru ca tenorii Dumitriu și Ionescu să primească toate luminile reflectoarelor. În fond, Rapidul ultimilor ani e, în primul rând, actul de generozitate al extremelor sale”. Sunt rânduri și aprecieri semnate de marele Ioan Chirilă. N-ar mai fi deci nimic de completat.

Evoluțiile (și clasările) din acea perioadă nu erau, evident, întâmplătoare. În mod logic, „vișiniii” erau reprezentați și la echipa națională în toate compartimentele: Andrei și, mai apoi, Răducanu, în poartă, Lupescu, Dan Coe și Greavu în apărare, Nae Georgescu la mijloc, plus toată linia de atac, Năsturescu, Dumitriu, Ionescu, Codreanu. Și pentru că veni vorba de echipa națională, nu putem să nu rememorăm și aici nedreptatea comisă față de Nelu Oblemenco, unul din marii noștri golgeteri, care n-a apucat să joace nici măcar un minut în tricoul primei noastre reprezentative. Încă foarte tânăr pe atunci, el n-a reușit să-și facă loc printre titularii Rapidului, care, pe postul lui, erau Nichi Dumitriu și Puiu Ionescu. Vă dați seama ce echipă trebuia să ai ca să poți „respinge” un jucător de valoarea lui Oblmenco! Tot răul a fost spre bine în cazul celui ce avea să facă istorie mai târziu în Cetatea Banilor. El a părăsit Giuleștiul în vara lui 1966, trecând la Știința Craiova, după ce, timp de trei campionate, apucase să joace pentru Rapid doar opt meciuri, în care înscrisese trei goluri.
Debutul în acea ediție - devenită istorică pentru fotbalul din Grant - n-a fost tocmai reușit. Trei egaluri la rând și o înfrângere la Craiova (pe terenul noii echipe a prietenului Nelu Oblemenco) au mai temperat entuziasmul Giuleștiului. Bătaia zdravănă (8-1) aplicată ieșenilor și succesul de la Petroșani au avut darul de a redresa cât de cât moralul, dar a venit un alt eșec, cu Dinamo, iar până la finalul turului rezultatelele au fost de nivelul „nici prea-prea, nici foarte-foarte”, atrăgând atenția totuși scorul de forfait administrat marii rivale Steaua. Campioană de toamnă a fost Știința Craiova, marea revelație a acelui campionat.

În retur s-a revenit la tradiția giuleșteană din urmă cu nu foarte mult timp, cele nouă jocuri fără înfrângere (în plus cu victorii asupra principalelor contracandidate, Dinamo și Craiova) înclinând balanța decisiv în favoarea „ceferiștilor”. Apropierea de finiș le-a găsit din nou „cap la cap” pe Rapid și Dinamo, dar avansul de două puncte luat încă de prin luna aprilie de giuleșteni avea să se dovedească hotărâtor.

În ultima etapă, pe 11 iunie 1967, „alb-vișiniii” s-au deplasat la Ploiești, în timp ce Dinamo a avut de jucat acasă, cu UTA. Arădenii n-au mai ridicat steagul alb, precum... „stegarii” brașoveni, cu doi ani în urmă, și au terminat la egalitate, 1-1, încheind, practic, conturile în lupta pentru titlu.
Chiar dacă, teoretic, luând în calcul rezultatul lui Dinamo, jocul de la Ploiești n-ar mai fi avut importanță, el nu avea cum să nu fie trăit de către toată suflarea rapidistă din România la cele mai înalte cote de dramatism. Stadionul ce-i poartă astăzi numele antrenorului petrolist din acea vreme, Ilie Oană, s-a umplut până la refuz, cota de participare a suporterilor „vișinii” fiind impresionantă.

Sub titlul „Bravo, Rapid!”, Florin Bretan consemna în Sportul popular: “Când de la București a sosit vestea că Dinamo marcase din primele minute, deci diferența de golaveraj se micșora, fotbaliștii feroviari s-au mobilizat și mai mult... A fost un meci cu faze de gol la ambele porți, emoționant. Nu s-a marcat, dar atributele meciului au plăcut zecilor de mii de spectatori…Fluierul final al arbitrului bulgar Stavrev a pus capăt unei partide crâncene, un adevărat final de campionat”.

Așadar, după un 0-0 mai frumos - pentru suporterii săi - decât orice altă victorie din trecut, Rapid devenea, în sfârșit, campioană!
Performanța obținută în premieră avea și darul de a întări, o dată în plus, afirmația maestrului Chirilă, convins că Rapid a fost mai mereu printre primele trei echipe ale României: alături de Venus și Ripensia, de ITA și Petrolul sau, mai către zilele noastre, de Steaua și Dinamo.
Logic, presa nu putea rămâne insensibilă la emoționantul moment trăit de atît de iubita echipă de lângă Podul Grant.
ȘI LOCOMOTIVA RĂGUȘISE - Ion Costea (ziarul Munca):
„Trenul care i-a adus pe suporterii Rapidului era de fapt o masă de mâini fluturătoare, de steaguri și pancarte rapidiste care, în sunet de trompete, rula pe șine. A trecut pe sub Podul Grant ca prin arcul de triumf al torțelor aprinse. Nu știu dacă podul a fost calculat să reziste și la o asemenea tensiune. A rezistat și Gara de Nord. Aveai impresia că peronul acela, al liniei 7, are dimensiuni kilometrice, pentru a putea cuprinde atâta puhoi de oameni”.
DUMINICA ÎN CARE RAPID A INTRAT ÎN ISTORIE - Ion Băieșu (Sportul popular): „Am fost și eu la Ploiești! Meciul puteam să-l văd la televizor, dar nu meciul mă interesa în primul rând, ci galeria giuleșteană. În fruntea acesteia se afla, dacă nu știați, cunoscuta cântăreață Ioana Radu care, la Ploiești, a intrat pe teren și l-a sărutat pe Motroc pe amândoi obrajii, ca să știe toată lumea de partea cui cânta inima ei de olteancă…
Iar când arbitrul a sunat sfârșitul meciului, cerul s-a prăbușit asupra stadionului. Nici o forță din lume nu mai era atunci în stare să-i oprească pe giuleșteni să nu năvălească pe stadion. S-au dus acolo pe gazon să plângă cu toții, să plângă cu Dan Coe în brațe, au smuls tricourile de pe jucători, le-au rupt în bucăți, împărțindu-le între ei.
La înapoiere, pe șoseaua națională, am întâlnit un tânar care ne-a făcut semn să-l luăm în mașină. Am oprit și l-am luat. Când a coborât, s-a scuzat că nu are bani la el, dar, ca să ne răsplătească totuși, a scos din portmoneu, din despărțitura în care ținea fotografiile copiilor și soției, un petic de pânză vișinie, l-a rupt cu dinții și ne-a dat jumătate din el. Era o bucată din tricoul lui Dumitriu II!”
ȘI SE VOR ÎNĂLȚA BUSTURI DE MARMURĂ ÎN GIULEȘTI - Fănuș Neagu:
„Știam că Rapidul va câștiga titlul. Știam de la Titi Grămadă, șeful galeriei giuleștene… Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i iau o declarație lui Valentin Stănescu, înainte de meci. <<De o săptămână, mi-a zis, eu dorm numai între 1 și 3 noaptea>>…
La porțile stadionului, sute de giuleșteni cu făclii în mână dansau Zorba Grecul. Clopote și chitare și trompete și convoiul <<napolitanilor>> înaintând spre gară, în pași de dans - un spectacol care a început la Ploiești și continuă în București și care se va încheia abia la sfârșitul acestei săptămâni, când Nicu Constantin, împreună cu microbiștii Horia și Radu și toți cei din teatru care iubesc Rapidul, invită pe toata lumea la un mare carnaval”.
RAPIDUL ȘI IOANA RADU - frânturi dintr-un interviu:
- Sunt rapidistă de când cânt. De când cânt, adică de 50 de ani, de când am venit la București și am cântat la restaurantele din jurul Gării de Nord pentru acari, pentru gărari și hamali… Dar când juca Rapidul lăsam cârciuma, lăsam tot și fugeam la meci.
- Cum a fost la Ploiești ?
- Cum să fie, puișor, ca la Mărășești.
- În 50 de ani de rapidism, ați avut ceva noroc de bucurii?
- Eu sunt dintr-o sectă specială, a celor care cred în Rapid. Îi iubesc pe cei de la Rapid cu toate necazurile lor. Vreau să aud oriunde m-oi afla că Rapid a izbândit. Să văd și eu tot Rapidul în națională. Și la urmă pot să mor.


Ioana Radu a povestit atunci și peripețiile prin care a trecut la Ploiești, în memorabila zi de 11 iunie 1967.

„Am plecat cu mașina din București, odată cu băieții. Ei cu a lor, eu cu a mea. Ce era la Ploiești! Puhoi de lume și poliție !

Le-am dat polițailor mașina în primire. &laquo;Măi, băieți, s-o aveți în grijă, că eu sunt cântăreața din popor&raquo;. &laquo;Nici o problemă, to’arșa Radu, vă știm și noi, că tot de-acolo provenim&raquo;.

În stadion am avut loc de onoare. Pe iarbă! Când s-a terminat meciul, zbieram ca nebuna, dădeam cu bastonul în Dumnezeu. Mă-njurau ploieștenii și mă făceau babă, dar nu-mi păsa, eram campioni, tăticule!

Când am ieșit, mașina mea era ridicată pe sus, peste ploieșteni, ca un vapor pe mare. Vroiau s-o zdrobească”.





ION MOTROC: “Suntem fericiți că am câștigat campionatul. Eram obligați să-l câștigăm. Eram obligați față de suporterii noștri, care au fost alături de noi și la bucurie, și la necaz”. (Sportul popular)
DAN COE: „Trebuie să vă mărturisesc că am avut zilele acestea câteva dovezi de simpatie, din partea suporterilor, care m-au emoționat extraordinar. Duminică seara, când am venit de la Ploiești, toți locatarii din blocul meu și din blocurile vecine au ieșit la ferestre și în balcoane și m-au aplaudat, mi-au scandat numele. Pentru oamenii aceștia sunt în stare să-mi dau și ultima picătură de energie când mă aflu pe teren”. (Sportul Popular)
NOAPTEA VISURILOR NOASTRE – de Nușa Muscelean
„Duminică spre seară, în inima Giuleștiului. Învingătorii campaniei ‘66-’67 sunt așteptați cu emoție de cei care au dus ani de zile povara grea a… așteptărilor. Trebuia să vedeți Grantul, în seara aceea, cu înfățișarea sa triumfală. Pe când la Ploiești fluierul final consfințea victoria definitivă a Rapidului, masivul de fier era luat cu asalt și, pe cel mai înalt <<catarg>> al său, era înălțat steagul Rapidului. Apoi, fiecare braț de fier a fost împurpurat cu o eșarfă. Pe jos s-au presărat flori, să amintească și contemporanilor de primirile făcute eroilor antici. Învingătorii aveau să fie aclamați, purtați pe brațe, asigurați că sunt cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor, ai tuturor locurilor…
De 47 de ani, un mare cartier al Bucureștiului, zeci de mii de oameni, copleșiți de povara atâtor deziluzii, așteptau această clipă. Și acum o gustă din plin.
P.S. În ultimul moment, ne-a parvenit un nou exemplar de… rapidism: autorul și interpretul principal al spectacolului <<Ca în filme>>, Ciupi Rădulescu, și-a adăugat la numele său numele echipei adulate, astfel că pe viitoarele afișe va fi trecut Ciupi Rădulescu-Rapid. <<De când mi-am început cariera artistică am așteptat clipa aceasta, în speranța că atunci va începe adevărata mea consacrare. Numele de Rapid mă va ajuta la aceasta>>, a spus zâmbind Ciupi Rădulescu”.
Fiesta a continuat mult în noapte. Unii mai erau încă pe drumul de întoarcere, fiindcă juraseră că vor veni pe jos de la Ploiești dacă izbândește Rapidul. Alții se întrebau nedumeriți: „Ce e, ce s-a întâmplat?”. „Cum, nu știi? A ieșit Rapidul campioană!”.
A fost 11 iunie 1967! Ziua când, vorba unei lozinci strigate atunci pe Podul Grant, a devenit „Rapid, campioană / Fără milă și pomană!”.

TUR ADVERSARUL RETUR
D 1-1 Farul Constanța 2-2 A
A 0-0 UTA Arad 2-1 D
D 1-1 Progresul București 1-0 A
D 0-1 Universitatea Craiova 1-0 A
A 8-1 CSMS Iași 2-2 D
D 1-0 Jiul Petroșani 1-0 A
A 1-2 Dinamo București 2-0 D
A 2-1 Dinamo Pitești 2-2 D
D 1-2 Steagul Roșu Brașov 1-0 A
A 2-1 Universitatea Cluj 0-2 D
A 3-0 Steaua București 0-0 A
D 0-1 Politehnica Timișoara 2-0 A
A 3-1 Petrolul Ploiești 0-0 D

1. RAPID 26 13 8 5 39-21 34

Cupa României
Șaisprezecimi
Brăila: Progresul Brăila - Rapid 0-1
Optimi
Pitești: Rapid - Minerul Lupeni 6-0
Sferturi
Timișoara: Rapid - Farul 3-0
Semifinale
Bacău: Foresta Fălticeni - Rapid 1-0

Lotul de jucători: Răducanu (24 jocuri-0 goluri marcate), Andrei (3-0) – Lupescu (26-1), Motroc (25-0), Coe Dan (26-0), Greavu (25-0), V. Ștefan (3-0), S. Costea (1-0) – C-tin Dinu (23-1), Jamaischi (21-2), N. Georgescu (6-0) – Năsturescu (25-3), Dumitriu II (26-12), I. Ionescu (22-15), Neagu (8-1), Codreanu (23-2), Kraus (12-2), Mitroi (3-0)
Antrenori: Valentin Stănescu și Victor Stănculescu; consilier tehnic: Emerich Vogl
Conducerea clubului: Mihai Vâlceanu – președinte, Emil Spirea – președinte secția fotbal, Eugen Sipos

Cupa Campionilor Europeni, altă premieră
În calitatea sa de campioană, echipa rapidistă a debutat, la începutul toamnei lui 1967, și în Cupa Campionilor Europeni, ce-și derula atunci cea de-a 32-a ediție.
Sorții i-au scos în cale Rapidului, în primul tur, pe campioana Bulgariei, Trakia Plovdiv. Pe 27 septembrie, la Plovdiv, meciul tur este câștigat de gazde, cu 2-0
Revanșa a adus, în 18 octombrie 1967, 40.000 de oameni, nu chiar toți rapidiști, pe „23 August”. Și prima repriză a confirmat speranțele microbiștilor noștri. Codreanu reducea diferența din tur, în minutul 25, lăsând deschisă ușa calificării. Urmare logică, stadionul a devenit un vulcan în partea secundă a jocului.
Același „Parpală” a egalat scorul general, în minutul 70, aruncându-i parcă în corzi pe bulgari. Cu toate eforturile alor noștri, meciul s-a dus în prelungiri, sporind tensiunea din tribune. Al căror urlet de fericire, din minutul 108, când Puiu Ionescu a semnat golul calificării, s-a dus până spre Giulești, departe... Rapidul (Răducanu-Lupescu, Motroc, Dan Coe, Greavu/cpt.- C-tin Dinu, Jamaischi–Năsturescu, Dumitriu II, I. Ionescu, Codreanu) era în turul II!
Adversara din turul II s-a numit Juventus Torino. O echipă mult prea puternică pentru băieții lui nea Tinel, care – măcar atât – au ieșit cu fruntea sus din competiție. După 0-1 în Italia, a urmat remiza albă de la București, care a pus punct primei aventuri europene a Rapidului postbelic.

(sursa: "Fenomenul Rapid", autor Cristian Costache)
Sus In jos
https://cdi-league.forumgratuit.ro
 
Duminica în care Rapid a intrat în istorie
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Xpert Eleven :: Rapid 1923 Bucuresti :: Istorie Rapid-
Mergi direct la: